Zenekarunk története

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar 1957-ben alakult, mint kamara-zenekar, a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola tanáraiból, valamint a városban élő, hangszeres tudással rendelkező zeneked-velőkből. Később a helyi katonazenekarral bővülve szimfonikus zenekarrá bővült. 1991 óta egyesületi formában működik, 1998-ban közhasznú szervezetként vette nyilvántartásba a Zala Megyei Bíróság.

 

A zenekar élén az elmúlt évtizedekben több karmester állt.  A leghosz-szabb ideig, 1971-től 2006-ig Gellért Zoltán vezette az együttest. Őt rövid ideig három karmester Stauróczky Balázs, Janászek Ferenc és Pál János követte. Majd 2012 őszéig Samu Sándor vezényelte a zenekart. 2012 októberétől pedig Pál János és Vörös István állnak a karmesteri pulpituson.

 

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar rendszeresen fellép Zalaegerszeg város kiemelt rendezvényein. Minden évben tartunk koncertet a Zene Világnapján, Október 23-án, Adventkor, és májusban a Város Napján. Ezen kívül több esti hangversenyt és ifjúsági koncerteket is szervezünk.Az elmúlt években több ízben felléptünk külföldön. Zalaegerszeg németországi testvérvárosaiban, Kuselben és Marlban, Valamint Ausztriában és Franciaországban is adtunk koncertet.

 

A zenekar heti két alkalommal tart kétórás próbát a Pálóczi Horváth Ádám zeneiskolában.

 

Zala Szimfonikus Zenekar

 

A „Zala Szimfonikus Zenekar” három Zala megyei város, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Keszthely zenei együtteseinek összevonásával jön létre. Zalaegerszegen és Nagykanizsán már közel 60 éve működik egy-egy kisebb szimfonikus zenekar, és Keszthelyen is rendszeresen ad hangversenyt a Festetics György kamarazenekar. Önállóan azonban egyik együttes sem képes nagyszabású romantikus vagy XX. századi művek megszólaltatására, hiszen a létszámuk csupán 20-30 fő.

 

A „Zala Szimfonikus Zenekarban” mindhárom együttes legjobb zenészei játszanak, és csatlakoznak hozzájuk még Zala megye több pontjáról, Zalaszentgrótról, Lentiből, Hévízről, Csödéről is muzsikusok. Így egy valódi, több mint 60 fős szimfonikus zenekart tudunk létrehozni.

 

A „Zala Szimfonikus Zenekar” első ízben 2013 májusában lépett színpadra. Akkor 4 nagy sikerű koncertet tartottunk, a három zalai nagyvárosban és Őriszentpéteren. Mindenhol hatalmas volt az érdeklődés, ülőhely híján sokan állva hallgatták végig a koncerteket.

 

2013-ban a nagykanizsai koncertet Dénes Sándor, Nagykanizsa város alpolgármestere e szavakkal nyitotta meg: „Egerszegiek, keszthelyiek, nagykanizsaiak ülnek most itt, azt bizonyítva, hogy az összefogás az élet minden területén, így a kultúrában és a zenében is fontos és előremutató. Hiszen új minőséget és új értéket teremthet. Ez a fajta együttműködés lehet Zala sikeres jövőjének az alapja, s nem csak a dallamok világában.”